Kossuth Lajos
Zweisprachiges Gymnasium
Kossuth Lajos
Gimnázium
Minden letűnő nemzedék egy lépcsőfok,
melyről az utána következő magasabbra emelkedik.
Kossuth Lajos
Eseménynaptár
2018. január
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31Kossuth Lajos Gimnázium szalagavatóAz iskola focipályájaKossuth Lajos Gimnázium ünnepélyKossuth Lajos Gimnázium 2014Kossuth Lajos Gimnázium 2014 2Iskolai háziversenyIskola évnyitó

Ajánló

www.youtube.com/v/TT3DeyxsLiQ
 

Képes történelem

KLG történet
 

Cserekapcsolatok

bg-altena.de/www.schickhardt.net/www.gymnasium-achim.de/
 

Geographie bei uns

geo.klgbp.hugeo.klgbp.hu
 

Főoldal | Szavazzunk a pesterzsébeti platánfákra!

Szavazzunk a pesterzsébeti platánfákra!

Fekete Katalin önkormányzati képviselő üzenete:

A 2017. Év Fája Magyarország versenyen Pesterzsébet is indult a Dobos utca – Szent Imre herceg utca sarkán lévő, körülbelül 157 éves platánfákkal. Budapesten egyedüliként – 48 pályázó közül – 11. sorszámmal bejutottunk a 13-as döntőbe.

A versenyen elért első helyezés nagy dicsőség lenne Pesterzsébetnek. A fák jutalomban is részesülnének, valamint részt vehetnének a 2017. Európai Év Fája megmérettetésen.

Jelenleg a 13 országos döntőbe jutott fa közül az 4. helyen állunk 1550 szavazattal.  Az első helyezettnek pillanatnyilag 2893 szavazata van. Ahhoz, hogy a pályázaton győzhessünk, még nagyon sok szavazatra lenne szükségünk.

Internetes szavazással, e-mail cím beírásával van lehetőség a szavazásra. A szavazás után nem küldenek kéretlen leveleket, nem lájkokat begyűjtő oldal. Szavazás után egy megerősítésre felkérő e-mail érkezik, arra rákattintva lesz érvényes a szavazat. Egy e-mail címről csak egyszer lehet szavazni. A szavazás mellett a felhívás megosztására is szükség van, egy-két lelkesítő mondattal.

A verseny megnyeréséhez minden szavazatra szükség van. A szavazás október 15-én éjfélkor zárul.  

Kérem, szavazzanak a szépséges fáinkra az http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalán. 
Legyen a 2017. Év fája a 11. sorszámú két Ősi gubacsi testvérfa! Nyerjük meg a versenyt Pesterzsébetnek!

 

A fák rövid története

A mai Szent Imre herceg útja és Dobos utca sarkán áll a két csodás faóriás, melyben az erzsébetiek és környékbeliek kb. 157 éve gyönyörködhetnek.

Az 1860-as években, az egykori Erzsébetfalva elődjén, Gubacs-pusztán két platánfát telepítettek, az egykori Magyarszéki Rédeky (Redl) Alajos garibaldista főhadnagy birtokának bejáratánál. Ott nőtt, növekedett az évek során a két fácska.

Mai helyük a Szent Imre herceg útja és Dobos utca sarka.

Erzsébetfalván 1868–70-ben jelentős birtokparcellázások történtek. Ekkor vettek a környéken 5-10 holdas birtokokat Jókai Mór, kölcsei Kende Kánut, sáfordi és jobbaházi Török Flóris, és itt kapott ajándékba kossuthfalvi földterületet Kossuth Lajos is, aki a telket nem vette igénybe, hanem egy 48-as honvédárvának ajándékozta.

Nagyságos Rédeky úr a villája mellett és a birtokán családja segítségével csodás növényzetet alakított ki platánokkal, fenyőfákkal, rózsaligettel, szőlőtelepítvényekkel és virágos kertekkel. Birtokukon sétálva gyönyörködtek a kialakított parkban, egészen biztosan ebben a két platánfában is.

A környéken járva gondoljunk arra, hogy valamikor milyen gyönyörű, csendes, erdős birtok terült el errefelé.

A valamikori Rédeky-birtok természetesen nagyon megváltozott. Sok utca, kisebb telkek, épületek, házak találhatóak rajta. A két platánfát azonban megőrizte az utókor, és igyekszik gondjukat viselni. Érdekesség, hogy a fák nem parkban, nem erdőben, hanem lakott területen élnek, ahol állandó autóközlekedés, autóforgalom is van.  Ezért különlegességnek számít, hogy ezek a hatalmas fák mai napig megmaradtak, és rendíthetetlenül őrzik az egykori Gubacs-puszta, Erzsébetfalva, Kossuthfalva hagyatékát és emlékét.

Szájhagyomány útján terjedt el, hogy a II. világháborúban a repülőgépek tájolásra is használták a két faóriást.

Akit érdekelnek a fák, személyesen is megnézheti őket, bár talán sokan közületek látták, esetleg látják minden nap.

Becslések alapján kijelenthető, hogy a pesterzsébeti városi utcai platánok viszonylag jó állapotban vannak. Telepítésük idején nagyobb birtokhatár választóvonalán magasodtak, mindig építési területhatárt jelentettek, és ma is utcaválasztó a faegyüttes. A sok-sok évnyi megváltozott utcai, népesedési, közlekedési, építkezési szokásokhoz, követelményekhez kiválóan alkalmazkodtak.

A platánok törzsátmérője 140 és 110 cm, törzskerülete kb. 450 és 350 cm, magassága 26 és 22 méter, koronaátmérője 28 és 16 méter.

A fák egészségi állapota véleményünk szerint jónak mondható. Oldalgyökérzetük a gyalogjárdát kis mértékben emeli, törzsük egészséges, rajtuk komolyabb kéregsérülés, odvasodás nem látszik. Az éves hajtásnövekedés a fajnak és kornak megfelelő.

Az év fája versenyen elért győzelem esetén előfordulhat, hogy Pesterzsébet ősi platán testvérpárja fővárosi védettséget is kiérdemel.

Feltehetően a fák komolyabb állapotfelmérő szakmai vizsgálatban és gyógyító, megtartó fakezelésben is részesülhetnek.

Kérjük a testvérplatánok ez irányú kiemelt támogatását, ehhez sok-sok szavazatot.

http://evfaja.okotars.hu/dontosfak

Köszönjük!

 

Bejelentkezés

 

e-Napló

e-Napló tanároknake-Napló szülőknek
 

Alapítványi támogatás

Sacculus Ludovici Alapítvány
 
Rendelkezés az adó 1 %-áról alapítványunk javára

 

Adószám:
19672689-1-43
 
Bankszámlaszám:
11720001-20112024-00000000

 

Fővárosi Oktatási Portál

 

Közösségi szolgálat

 

Partner der Zukunft

 
Copyright © 2013 - Kossuth Lajos Kétnyelvü Gimnázium